Onderwerpen: communicatie communicatiebureau content de 3D's dictee duurzaam duurzaamheid economie gespot HNW scrum storytelling Wmo

Hoe word je rijk én gelukkig?

donderdag
24 juli 2014

Laten we beginnen met het goede nieuws: de economie groeit gestaag. Het slechte nieuws is, dat het lijkt alsof we er niets van geleerd hebben. We hebben met heel veel geld de economie weer op gang gebracht en de voorspelde werkloosheid van 10 procent is ‘maar’ 6 procent gebleken. Maar hoe zit het met welzijn en geluk? En waarom komen we altijd tijd te kort, zijn we overwerkt, werken we veel te hard en voelen we dat er drastisch iets moet veranderen maar weten we niet hoe? Wat moeten we doen om een volgende crisis te voorkomen?

Volgens de metingen van het Centraal Bureau van de Statistiek zijn we vorig jaar weer welvarender geworden. Maar is dat ook echt zo? In de gangbare economische theorie wordt verondersteld dat er een eenduidige relatie bestaat tussen de welvaart en de hoogte van het Nationaal Inkomen. Economen zijn nu op zoek naar maatstaven die iets ongrijpbaars als ‘welzijn’ meten. Maar is welzijn wel zo ongrijpbaar? Peter van der Wel (econoom, futoroloog en organisatieadviseur) besloot te onderzoeken of bestaande economische modellen en theorieen kunnen worden aangepast en het lukte hem om door de inkomensillusie heen te kijken. Van der Wel houdt wel rekening met zaken als duurzaamheid, vrije tijd en geluk. Hij beweert dat we meer vrije tijd voor onszelf kunnen creëren. Lees meer.